Учени от Геоложката служба на САЩ, НАСА и Лунния и планетарен

...
Учени от Геоложката служба на САЩ, НАСА и Лунния и планетарен
Коментари Харесай

Луната вече е картографирана

Учени от Геоложката работа на Съединени американски щати, НАСА и Лунния и планетарен институт (LPI), сътвориха първата цялостна геоложка карта на цялата лунна повърхнина в мащаб 1: 5 000 000, което е рекордно равнище на подробност. За да създадат това, те са употребявали данни, получени по време на пилотираната стратегия " Аполо " и орбиталните автоматизирани. Това съощи уеб страницата на Геологическата работа на Съединени американски щати (USGS).

Луната е най-близкото небесно тяло до нас, до което към този момент можем да изпращаме автоматизирани проучвателен станции и пилотирани експедиции. Изследванията на естествения сателит на Земята могат да дават информация за процесите на еволюция на Земята и Луната.

Освен това към момента има разногласия по въпроса за произхода на Луната. Сега за общо признат се счита моделът за шоковото формиране на Луната - от отломките вследствие на конфликта на прото-Земята с друга планета (наречена Тея). Съществуват обаче и други версии, да вземем за пример моделът Галимов-Кривцов - за гравитационното хващане на към този момент завършената Луна от Земята в предишното.

Учените са употребявали шест карти на обособени региони на Луната въз основа на данни, получени от разнообразни задачи. Информация за топографията на лунната повърхнина е получена от данни, събрани благодарение на ориталния уред LRO и стерео изображения, получени от японската автоматизирана станция Kaguya.

Учените имат вяра, че с помощта на картата, НАСА ще може да избере места за кацане на хора за бъдещи стратегии, а интернационалната научна общественост ще може да употребява картата за проучване на геологията на Луната и за образование на студенти.
 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР